mirmirik / günlük / Pardus 2009 – Hoşgeldi!

Pardus 2009 – Hoşgeldi!

Posted on
Pardus
Pardus

Türkiye’ nin ulusal işletim sistemi ihtiyacını içeriden karşılamak, böylece devletin milyonlarca dolar harcayarak işletim sistemi almasına engel olmak ve aslında bizlerden kuruşuna kadar alınan vergilerin daha yararlı işlerde harcanmasına önayak olma amacı ile bir işletim sistemi yazılmakta 2004 yılından bu yana. Tübitak UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde oluşturulan ekip, ilki Şubat 2005 olmak üzere Pardus(Anadolu Parsı) isimli işletim sisteminin dağıtımını yazmak ve yaymak ile uğraşıyor. Pardus’ un Latince adı Panthera pardus tulliana şeklinde. Soyunun tükenip tükenmediği hakkında da  internette bulabileceğiniz gibi onlarca spekülasyon var. Neyse, konumuz bu değil zaten…

Uzun yıllar önce üniversitede bitirme tezimi Linux üzerine yapmıştım. “Linux – Network Administration / Linux as a Proxy Server” gibi inanılmaz bilimsel(!) isme sahip tezimi Linux’ un RedHat dağıtımı üzerinde gerçekleştirmiş ve iyi de bir not almıştım. Ancak sonraki zamanlarda, tez yazımı için çektiğim kurulum işkenceleri, ekran kartı ya da network kartlarının tanıtımı ile uğraşmam sebebi ile bilgisayar(lar) başında sabahlamalarım, modem tanıtacağım diye bin türlü taklalar atmalarım hep rüyalarıma (gerçekçi olmak gerekirse kabuslarıma) girdi. O zamanlarda internete  bu kadar kolay erişim de yoktu(eskiden buralar hep dutluktu oğlum tadında oldu sanki). 2 gece uğraşıp en sonunda kurulumu becerebilince önüme çıkan bir diyeze(#) ters ters baktığımı da gayet net hatırlamaktayım. Sonraki yıllar boyunca da işim icabı Linux’ a gereken önemi veremedim. Zaman zaman RedHat’e dönüp en azından evde kullanmaya çalışsam da hep “aman ya bununla mı uğraşacağım” diye vazgeçtim. Ama hep içimde bir ukte kaldı Linux kullanmak…

İşte Tübitak’ ın (bazı birimleri zaman zaman siyasi oyunlara alet olsa da) yaptığı bir başka güzellik tam burada imdadıma yetişti. Pardus geldi. Geldiği gün hemen kurulan sürümünü FTP sitesinden indirdim. Notebook üzerindeki Virtual Machine için Türkçe sürümünü, evdeki desktop bilgisayar için ise International sürümünü kurulum için kullandım. Açıkçası eşime de Linux’ u sevdirebilmek amacı ile evdeki bilgisayara İngilizce sürümünü kurdum. Notebook üzerindeki VM’ de sadece 512 MB Ram ve 8 GB sabit disk bölmesi ayırmıştım. Ne yalan söyleyeyim, hali hazırda kullandığım Microsoft Vista Business 64bit kadar iyi iş çıkarmakta. Kurulumlar yaklaşık yarım saatimi aldı. Yıllar öncesinde çektiğim işkencelerin esamesi bile okunmadı. CD’ yi taktım. Bilgisayarı CD’den açtım. Adım adım herşeyi geçtim ve “Roaaar!”. Anadolu parsı tam karşımda, benden login olmamı bekliyor! Login oldum. “Kaptan” isimli bir yardımcı çıktı ve bilgisayar kullanımım ile ilgili tüm ayarlarımı 3 dakika içinde tamamladım(tamam itiraf ediyorum, şaşkınlığım ve beğenim yüzünden 20 dakikayı bulmuş olabilir)

Kaptan - Hoşgeldiniz ekranı
Kaptan - Hoşgeldiniz ekranı

Ayarlar bittiğinde, daha önceki deneyimlerimden hatırladığım Linux dağıtımlarında sorun olan USB yazıcıyı tanıtmaya karar verdim. Emindim ki, bu sefer Pardus Linuxluğunu gösterecekti. Bedava bir şey, nasıl olur da bu kadar sorunsuz olabilirdi ki? Ama bir saniye… Tam olarak 1 dakika sonra test sayfası basabilmiştim USB yazıcımdan!

Herşey iyiye gitti. Eğer Call Of Duty 4 ya da Fallout 3 hastası olmasam, eminim ki Pardus dışında bir işletim sistemi tutmam bilgisayarımda. Tamam, tabi ki yılların alışkanlığı olan paralı bir işletim sisteminden hemen vazgeçemem. Hatta işim dolayısı ile kullanmak zorunda olduğum geliştirme araçlarına mahkum olmam, şu anda ciddi bir kullanıcı olmamdaki en büyük engel. Ama eminim ki hem annem için, hem de babam için mükemmel bir masaüstü işletim sistemi bu Pardus 2009. E-posta okumak, internette gezinmek, anında mesajlaşma yazılımlarından yararlanmak ya da doküman yazıp bunları basmak, paralı olan diğer alternatiflerle karşılaştırıldığında oldukça hesaplı(!). Uzun lafın kısası; kullanın, kullandırın!

Biraz önce Pardus’ un resmi sitesi “Özgürlük İçin” adresinde gördüm. Ağustos ayındaki sayılarında PCNet ve Bilim ve Teknik dergileri Pardus 2009′ un kurulum CD’ lerini veriyorlarmış. Internet bağlantısı kotalı olanlar için çok güzel bir fırsat!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top