3 hafta önce, bize geldiğinden bu yana rahatsızlıklardan bir türlü kurtulamayan sevgili kızımızın epilepsi hastalığından dolayı acı çektiğini şans eseri öğrendik. Bağırsaklar ile ilgili bir rahatsızlığı olduğundan şüpheleniyorduk ve veterinere götürdük. Her ne kadar sürekli bağırıyor olması beni zaman zaman delirtiyor olsa da, O`nun çektiği acıyı gördükçe, kediler ile birlikte yaşayanların anlayabileceği(kedi “sahip”lerinin değil), kedileri ya da hayvanları sevmeyenlerin ise gülüp geçeceği o tarifsiz ve çaresiz acıyı çekiyorduk.
Kan tahlili sonucunda karaciğerinde ciddi bir problem olduğunu öğrendik. Serum takıldı ve veterinerde bakım altına alındı. Ağızdan tükürük akıntısı, titreme, anlamsız bakışlar, dengesizlik geldiğinden bu yana bulunmaktaydı ve bir buçuk yıl kadar önce serum ile birlikte kortizon desteğinde bulunulmuştu.
Gözlem altında olduğu daha sonraki günlerde ise veterinerimiz Feridun Kalyoncu, epilepsi teşhisi koydu. O günlerde O`nu, o şekilde görmenin verdiği acıyı tarif etmeme imkan yok. Açıkçası bu kadar etkilenebileceğimi ben bile düşünemiyordum. Yıllar sonra ilk defa bu kadar moralsiz ve üzgün olduğumu hatırlıyorum. Ne kadar “ilginç” bir duygu olduğunu hatırladım…
Hemen her akşam Müge ile veterinere gidiyor ve durumu hakkında bilgi alıyorduk. Müge, internet üzerinden bir çok kaynağa ulaştı. Onları okudukça kedilerde sara nöbetlerinin aslında ender görüldüğü, hayvanlarda epilepsinin daha çok köpeklerde meydana çıktığı ve yapılması gerekenler ile yapılmaması gerekenler konularında bilgilere ulaştık. Türkçe kaynak sıkıntısı her konuda olduğu gibi böyle özel bir durum için de geçerli.
İyi haber, bu hafta sonu eve gelebilecek durumda olması. Kızımızın(ismi yok, haketmesini bekliyoruz!) durumu son bir haftadır oldukça iyiye gidiyor. Verilen ilaçlar ve uygulanan tedavi işe yarıyor gibi görünüyor. Nöbetlerinin arası uzamış durumda. Veterinerimiz de ümitli. Eve geldikten sonra da hem karaciğerine dikkat edecek hem de epilepsi ilacı ile tedavisine devam edeceğiz. Bu süre ömrünün sonuna kadar sürebilirmiş. Acı çekmeden bir ömrü olabilmesi bizim için yeterli.
Müge` nin ve -az da olsa- benim ulaştığımız ve yararlandığımız kaynakları sıralamaya çalıştım. listeyi vermeden önce -acıyı azaltmaz ama bilmekte fayda var- kedi, nöbet sırasında bir şey hissetmediği için acı çekmiyormuş. neyse, umarım hiç bir zaman ihtiyaç duymazsınız:
An Overview of Feline Epilepsy
http://www.nativeremedies.com/petalive/articles/feline-epilepsy.html
Epilepsy Foundation: Treatment Options / Medications
http://www.epilepsyfoundation.org/about/treatment/medications/index.cfm
Antiepileptic Drugs: An Overview
http://www.emedicine.com/neuro/TOPIC692.HTM
Feline Seizures and Epilepsy (Köpeklerdeki epilepsi üzerine oldukça kapsamlı bir site ama bu bölümde kedilerdekini de anlatmış)
http://www.canine-epilepsy.com/felineepi.html
Epilepsy in Cats (Oldukça iyi dış bağlantılar var)
http://www.hoosierkitties.com/medical/epilepsy.htm
Living with an Epileptic Pet
http://www.bestfriends.org/members/health/epilepticpet.htm
Merck Veterinary Manual (Oldukça kapsamlı bir kılavuz.)
http://www.merckvetmanual.com/mvm/index.jsp
Idiopathic Epilepsy in Cats (Site olarak çok geniş bir bilgi havuzu var ve doktorlar sorularınızı cevaplıyor)
http://www.petplace.com/cats/idiopathic-epilepsy-in-cats/page1.aspx
Seizure Disorder in Cats (Yine petPlace` den bir yazı)
http://www.petplace.com/cats/seizure-disorders-in-cats/page1.aspx
Seizures in Cats (Feline Epilepsy)
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+1321&aid=224
Seizures
http://www.manhattancats.com/Articles/seizures.html
ve son olarak…
Feline Epilepsy (DİKKAT! Bu bir kedinin geçirdiği nöbeti gösteren oldukça rahatsız edici bir video)
http://www.youtube.com/watch?v=hdB_IZhmz1o
çok güzel ve faydalı bilgi
merhaba
4 ay once duzgun yürüyemeyecek kadar ileri seviyede orta kulak iltihabı olan bir kediyi alıp ameliyat ettirdim adına “Luna” koyduk, su ana kadar hic bir problemi yoktu hersey duzeliyordu,1 haftadir keyifsiz cok az yemek yiyor, bugun kasilmalarini gordum, evde baska bir kedim daha var Luna’ya zarar vermemesi icin ayrı tutuyorum, tum gun isteyim ve cok takip fırsatım olamiyor, bugun veterineri ile gorustugumde bunun bir epilepsi krizi olabilecegini soyledi, kesin teshis icin yarın aksam goturecegim, bu bilgileriniz cok faydali oldu lutfen durumu hakkında paylasimlariniza devam edin ki bizede yol gosterici bir kaynak olsun.
az önce Feridun Kalyocu’nun kliniğinden geldik, kedimiz 3 yaşında ve bugün ilk epilepsi nöbetini geçirdi,3 kez tekrarlandı.
yaklaşık 1 haftadır böbrek sorunları nedeniyle serum almakta. böbreğindeki problemler ve üresinin yükselmesinin epilepsiyi tetiklediğini düşünüyorlar.
epilepsi ilacına başladık. çok kaygılı ve üzgünüz. 1 ay öncesine kadar çok sağlıklı, tombul, oyuncu ve mutlu bir kediydi.
elimizden gelen herşeyi yapıyoruz, bir bebekmiş gibi bakıyoruz fakat nöbtler sırasında tabiki çok çaresiziz.
Feridun Bey ilacın iyi geleceği konusunda içimizi rahatlattı fakat bundan sonra bizi nelerin beklediğini bilemiyoruz. ilaçlar karaciğerini yoracak, zaten çok iyi çalışmayan böbrekleri bundan etkilenecek mi.. bilmiyorum..
bu hastalık ömrünü kısaltacak mı ya da yaşam kalitesini düşürecek mi.. bilmiyorum.. kafamız çok karışık. Tek avuntumuz veterinerimize güvenebiliyor oluşumuz.
paylaştığınız linkleri tek tek okuyacağım. faydalı olacağını ( en azından belirsizlikleri bir parça giderebileceğini) düşünüyorum.
Kediniz icin hangi ilaci kullaniyorsunuz
1 buçuk yaşında canım oğlum Behlül de epilepsi hastası. Güncel bilgiler var mıdır başka paylaşacağınız, Kedinizin durumuyla ilgili?