Bir önceki yazıda, yapmakta olduğum Dragon modelinin palet dizimlerinden bahsetmiştim. Bu yazıda da, hem tekerleklerlerin kasaya bağlanmasından, hem de modele zimmerit uygulama yöntemimden bahsedeceğim. Bu işi oldukça amatör bir şekilde yaptığımdan dolayı, zimmeriti uygulama yöntemin doğru olduğunu savunamıyorum. Zaten resimlerden de göreceğiniz gibi, çok da düzgün olmuyor sanırım. Neyse. Tankın kasasına tekerlekleri tutturmak için gerekli olan kısımlar altı adet ve her birisi 4 parçadan oluşuyor. Tekerlekler de 12 adet ve her birisi iki ayrı parçadan oluşmakta. Bunların her birisini model uygulama kitabındaki tariflere göre oluşturdum.
Resim 1 – Kasa / tekerlek bağlantısı
Resim 2 – Tekerlekler
Resim 3 – Model el kitabındaki görünüm
Resim 4 – Kasa üzerindeki yerleşim
Daha sonra ilk zimmerit kaplama deneyimimi yaşadım. Zimmerit, Alman tanklarını, çelik zırha yapışan manyetik mayınlardan/bombalardan korumak için zırhın üstüne kapladıkları bir madde. Bu madde sayesinde zırha bu tür manyetik bombalar yapışamıyor ve ekstra bir koruma sağlanıyormuş. Ancak bir yangın anında ateşin hızlı yayılmasına yol açtığı iddiası ile Eylül 1944 yılından sonra kullanımına son verilmiş. Zimmerit hakkında daha fazla bilgi için PanzerWorld.net sitesindeki ilgili konuyu inceleyebilirsiniz. Internet üzerindeki kaynakları ve örnekleri inceledim ve el kitabındaki referansa uygun olarak tankın ön yüzünün alt kısmındaki yere Humbrol marka “Model Filler” sıktım. Bu madde genelde modellerde yanlışlıkla delinen/kesilen yerlerin tamiratı ya da model üzerinde bilinçli olarak yapılmak istenilen değişiklikler için kullanılıyor. Oldukça hızlı bir şekilde plastik üzerine yapışıyor ve donuyor. Donduktan sonra kazıması da oldukça zahmetli. İstenilmeyen bir sonuçta, maket bıçakları ile kesmeler yapıp zımpara ile düzleştirmek gerekiyor. Donmayı geciktirmek için su ile hafif nemlendirmek işe yarayabiliyor. Bunu geç farkettim ama en azından bende işe yaradı. Model dolgusunu diş macunu gibi yüzeye sıktıktan sonra(Resim 5) bir maket bıçağı ucunu spatula gibi kullanarak yüzeye ince bir tabaka halinde yaydım. Yine maket bıçağı ile zimmerit desenini oluşturmaya çalıştım. Sonuç pek hoşuma gitmese de(oldukça bozuk bir görüntü oluştu) bu şekilde bırakmaya karar verdim. En azından bu bozuk görüntüyü ileride bir şekilde değerlendirebilirim. Zimmerit uygulama resimleri de şu şekilde:
Resim 5 – Humbrol Model Filler
Reim 6 – Zimmerit şekillendirme
Ön yüzden sonra, tekerlekleri ve tankın kasasını boyadım. Boyama işi ile ilgili yaptıklarımı bir sonraki yazıda anlatmaya çalışacağım çünkü daha önce de bahsettiğim gibi bu işi oldukça amatör şekilde yaptığımdan dolayı “AirBrush” kullanmıyor ve sadece suluboya fırçası ile boya yapıyorum. bu konuda anlatacaklarım uzun olabilir. Kasadaki boya kuruduktan sonra tankın sağ ve sol cephelerindeki zimmerit kaplama işine başladım. Bu sefer daha kolay şekil verme amacıyla maket bıçağının metal sapını ıslattım ve model dolgusunu yüzeye daha temiz yaymak için bunu bir oklava gibi kullandım. Bu şekilde amaçladığım gibi çok daha düzgün bir yüzey elde edebildim. Yapım örnekleri de şu şekilde:
Resim 7 – Zimmerit
Resim 8 – Zimmerit yüzeye yayma
Resim 9 – Zimmerit şekillendirme
Resim 10 – Zimmerit sonuç
Bir sonraki yazıda, kasanın ve tekerleklerin boyanmasından bahsedeceğim.