mirmirik / günlük / Sd. Kfz. 184 / Elefant – Paletler

Sd. Kfz. 184 / Elefant – Paletler

Posted on

Uzun zamandır elimde olan kod adıyla Sd. Kfz. 184 Elefant ya da diğer adıyla Panzerjäger Tiger (P) Elefant tankının 1/35 ölçekli modeline başladım iki hafta kadar önce. Dragon firmasının ürettiği ve 489 parçadan oluşan modeli umarım bir önceki modelimden daha hızlı bitirebilirim(o yaklaşık olarak 1.5 yıl sürmüştü üşengeçliğimden dolayı).

Tank ilk olarak Mart 1943 yılında Ferdinand adıyla çıkış yapmış. Tiger I kasası üzerindeki modifiyeler ile oluşturulmuş. 6 kişilik mürettabatı, 88 mm. topu ve 65 tonluk bir ağırlığa sahip tankın ön zırhının kalınlığı yaklaşık 20cm kadarmış. Zimmerit eklentisi ile tankın ağırlığı 70 tona kadar çıkıyormuş. Yoğun olarak Kursk Muharebesi‘nde kullanılmış(ki o an görevde olan 91 tankın 89 adeti bu savaşta görev almış). Çoğu tank bu savaşta mekanik arızalar ya da mayın hasarları yüzünden kullanılmaz duruma gelince de kalan sağlar tekrar elden geçirilip Elefant ismini almış. Günümüzde bu tanklardan sadece ikisi ayakta. Birisi Kursk Muharebesi sonrası Sovyetler tarafından ele geçirilen ve şu anda Moskova yakınlarındaki Kubinka Tank Müzesi’nde olan ve diğeri de Anzio’da Amerikan güçleri tarafından ele geçirilen ve U.S.Army Ordnance Müzesi’nde sergilenen.

Tankın tarihi ve özellikleri özetle bu şekilde. Ben de kutunun üzerindeki gibi, modele zimmerit uygulamayı seçtim. İlerleyen yazılarda bunun uygulamasından da bahsedip, fotoğraflarını koyacağım. Modelin paletleri ayrı parçalardan oluşuyordu ve yaklaşık olarak 240 ayrı dilimi bir araya getirmem gerekiyordu. En çok uğraş verecek yerin bu olduğunu düşünerek işe paletleri oluşturmaktan başladım. Öncelikle her bir palet baklasını(track link olarak geçiyor ama Türkçe olarak ne söyleyeceğimi bilemedim) tablasından maket bıçağı ile çıkardım. Daha sonra bu kesme/ayırma işleminden dolayı parça üzerinde kalan çapakları ince zımpara ile temizledim. Birbirini takip eden parçaları yanyana getirip bir dişi bir erkek palet baklası olarak birbirine yapıştırdım.

Palet dilimleri - 1

Kutudan çıkan palet dilimlerinin kesilmesi.

Palet dilimleri zımparalama

Kesilen palet parçalarının çapaklarından temizlenmesi.

Palet dilimleri - 2

Birleştirme ve ölçümler.

Palet dilimleri - 3

 Birleştirme / yapıştırma ve ölçümler.

Oldukça hamallık gibi görünen bir işti ancak dikkat gerektirdiği için çok zevkli geldi. Modelin yapım kılavuzuna göre tankın paletinin yere  değen kısmında 19 erkek ve 19 dişi palet baklası olduğu yazılıydı. Her iki tekerlek tarafı için de öncelikle bu düz yerleri yapıştırdım ve tankın tekerleklerinin takılı olduğu parçalar ile tekerleklerin yapılması işine başladım. Tankın kasasına tekerlekleri de yerleştirdikten sonra paletin yapımına devam edeceğim. Tekerlekler ile tekerleklerin kasa üzerinde durmasını sağlayan parçaların yapımının fotoğrafları ile anlatımını da yarınki yazıya bırakıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top