mirmirik / Bilişim Yönetimi / IT ekibindeki toplam tecrübe

IT ekibindeki toplam tecrübe

Posted on

Ekip tecrübesiOxford Üniversitesi’nden David Upton‘ın yaptığı bir araştırmaya göre, bir yazılım grubundaki birlikte çalışma tecrübesi %50 oranında arttığında, ortaya çıkan ürünün %19 daha az hatalı olduğu ve bütçeden sapma oranının da %30 daha az olduğu bulunmuş. Araştırma 1.004 ayrı proje üstünde çalışan 11.376 çalışan ile yapılmış.

Buradaki sonucu şöyle de dile getirebilirsiniz. Yönettiğiniz/sorumlusu olduğunuz ya da içinde olduğunuz ekipteki kişilerin birlikte çalışma tecrübesi ne kadar yüksek ise, yaptığınız projenin başarıya ulaşma şansı da bu tecrübe ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Ya da madem ekip yöneticisi sizsiniz, ekibinizi bir arada tutmak ve ekip içi uyumu yükse seviyeye getirmek en büyük amacınız olmalı. Konuyu sayısal veriler ile de örneklemeye çalışayım. Örnek olarak da piyasada 15 yıldır var olan bir yazılım şirketinde çalışan iki ayrı ekip bulunsun. İki ayrı IT ekibinin üyelerini de şu şekilde ele alalım(tamamen varsayıma dayalı verilerdir aşağıdakiler, araştırmaya ya da deneyime dayalı değildir)

EKİP 1.

  1. Proje yöneticisi: Ekipte 2 yıldır bulunuyor, toplam piyasa tecrübesi 4 yıl.
  2. İş analisti: Ekipte 4 yıldır bulunmakta toplam iş tecrübesi 5 yıl.
  3. Senior yazılımcılar: Ekip içinde 2 adet var ve ekipte bulunma süreleri 3 yıl ve 7 yıl. Toplam tecrübeleri ise 8 yıl ve 11 yıl.
  4. MidLevel yazılımcılar: Ekip içinde 5 adet var. Sırasıyla ekipteki zamanları; 3, 3, 4, 4 ve 5 yıl. Toplam iş tecrübeleri ise yine sırasıyla; 5, 5, 6, 7 ve 8 yıl.
  5. Junior yazılımcılar:  Ekip içinde 3 adet var. Sırasıyla ekipteki zamanları; 6 ay, 1 yıl ve 1 yıl. Toplam iş tecrübeleri ise yine sırasıyla; 1, 1,5 ve 2 yıl.

EKİP 2.

  1. Proje yöneticisi: Ekipte 6 aydır bulunuyor, toplam piyasa tecrübesi 8 yıl.
  2. İş analisti: Ekipte 1 yıldır bulunmakta toplam iş tecrübesi 7 yıl.
  3. Senior yazılımcılar: Ekip içinde 2 adet var ve ekipte bulunma süreleri 6 ay ve 1 yıl. Toplam tecrübeleri ise 12 yıl ve 15 yıl.
  4. MidLevel yazılımcılar: Ekip içinde 5 adet var. Sırasıyla ekipteki zamanları; 1 ay, 2 ay, 6 ay, 10 ve 12 ay. Toplam iş tecrübeleri ise yine sırasıyla; 4, 7, 7, 9 ve 10 yıl.
  5. Junior yazılımcılar:  Ekip içinde 3 adet var. Sırasıyla ekipteki zamanları; 1 ay, 1 ay ve 2 ay. Toplam iş tecrübeleri ise yine sırasıyla; 1,5, 2 ve 2,5 yıl.

Yukarıdaki verilere göre iş tecrübeleri ve ekip içindeki zamanlarını tabloya döktüğümüzde bizi şu karşılıyor:

Ekip 1 Ekip 2
Ekip tecrübesi* Toplam tecrübe* Ekip tecrübesi* Toplam tecrübe*
PM 2 4 0,5 8
BA 4 5 1 7
SSD1 3 8 0,5 12
SSD2 7 11 1 15
MSD1 3 5 0,08 4
MSD2 3 5 0,16 7
MSD3 4 6 0,5 7
MSD4 4 7 0,83 9
MSD5 5 8 1 10
JSD1 0,5 1 0,08 1,5
JSD2 1 1,5 0,08 2
JSD3 1 2 0,16 2,5
TOPLAM 37,5 63,5 5,89 85

* tüm sayılar “yıl” bazında verilmiştir.
* SSD, MSD, JSD arasındaki bilgi birikim farkları dikkate alınmamıştır.
* SSD: Senior software developer
* MSD: Mid-level software developer
* JSD: Junior-level software developer

Buradan görüldüğü gibi Ekip2’nin ciddi bir piyasa tecrübesi var. Toplam 85 yıllık bir bilgi birikimine karşı Ekip1’in 63,5 yıllık bir tecrübesi bulunmakta. Ekip2’nin toplam tecrübesi neredeyse Ekip1’in 1,5 katı(kesin sayı 1,33). Oysa buradaki en dikkat çekici ve aslında bu yazıya temel oluşturan araştırmanın iddiasına da konu olan rakam, ekip içindeki birlikte çalışma tecrübeleri. Ekip1 bu konuda Ekip2’nin neredeyse 6 katı kadar “birlikte çalışma tecrübesi”ne sahip(kesin rakam 6,37). Böyle iki ekip sunulduğunda başarıya ulaşma konusunda siz kimi seçersiniz? Bu sorunun çok net bir cevabı yok tabi. Sonuçta birlikte çalışma sürelerini arttırma amaçlı olarak 2. ekibe yatırım yapmak da karlı bir durum olabilir. Ancak bütçe/süre gibi kısıtlamalara bakıldığında ve yapılan araştırmaya güvenildiğinde, 1. ekibin çok daha başarılı olabileceği gibi bir sonuca ulaşılıyor.

Gelelim bir de kişisel tecrübelere… Geçmişe bakınca, kişisel tecrübelerimin, bu araştırma sonucuna oldukça uygun olduğunu görüyorum. Birlikte daha uzun süre çalışan ekipler, geliştirdikleri projede çok daha başarılı olurken, toplam tecrübesi yüksek olan ekipler eğer birlikte çalışma deneyimleri yoksa/azsa projeyi gerektiği süre/bütçe içinde bitirememe durumu ile karşılaşabiliyorlar. Bunun sebebi, ekipte kimin neye ne kadar ilgisi ve bilgisi olduğunun tüm ekip içinde net bir şekilde biliniyor olması, süre planlaması yapılırken de bu bilginin %90 üzerinde bir başarı ile tahmin ediliyor olması olabilir.  Yani PM bir görevi bir yazılımcıya verirken, ondan aldığı sürenin doğruluğuna ne kadar güvenirse o kadar başarılı planlama yapacak ve proje planına ve verilen sözlere o kadar uyacaktır.

Kapanış notu: Yazılım ekiplerinde gördüğüm, bir kişinin ekibe ve dolayısı ile yapılan yazılıma/projeye direkt yardımı, ancak işe alımdan iki ay kadar sonra başlayabiliyor. Bu rakam alınan kişinin geçmiş tecrübesi ile çok da doğru orantılı olarak kısalmıyor. Yani yeni takım arkadaşının 10 yıllık piyasa tecrübesi olması, bu iki aylık süreyi iki güne indirmiyor. Süregelen bir projeye yeni katılan herhangi bir eleman için durum maalesef böyle. Bunun bir ayı ekibi ve çevreyi öğrenmek, diğer ayı da projenin/yazılımın detaylarına girmek ile geçiyor(sıra tabi ki bu şekilde değil, hatta sıra bile yok aslında). Projenin/yazılımın büyüklüğü ile doğru orantılı olarak bu rakamlar artış gösterebiliyor ancak ortalama süre bu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top